Pieczony schab

Jesteś fanką wieprzowiny? Dziś mamy dla Ciebie świetny przepis, który z powodzeniem możesz wykorzystać zarówno podczas wystawnego przyjęcia, jak i wspólnego obiadu z rodziną i najbliższymi. Na stół podajemy schab z morelą i ze śliwką! Dlaczego warto zdecydować się to danie? Przede wszystkim dlatego, że można je z powodzeniem podawać na ciepło i na zimno oraz możesz być pewna, że nic się nie zmarnuje, bo zawsze resztek schabu użyjesz do pysznych kanapek na lunch.
 

Schab ze śliwką i morelą
Śliwka i morela dodają schabowi soczystości i smaku, niż gdyby miał być pieczony samodzielnie. Takie podanie na pewno szybko zyska wielu fanów w Twoim domu – pamiętaj też, by kupić mięso w sprawdzonym sklepie, a nie pierwsze lepsze opakowanie w supermarkecie. W gotowaniu stawiaj przede wszystkim na jakość, bo tylko w ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Jeśli nie jesteś fanką nadziewania mięsa owocami, zawsze możesz włożyć do środka grzyby z kaszą lub oscypek z żurawiną. Zapewniamy, że w każdym połączeniu schab będzie zachwycał wyjątkowym smakiem. Podane przez nas składniki wystarczą na obiad dla ośmiu dorosłych osób, a poziom trudności w przyrządzeniu potrawy oceniliśmy jako średni. Przygotowanie wszystkiego powinno Ci zająć nie więcej niż 60 minut.
 

Etap pierwszy: lista składników do przygotowania schabu ze śliwką i morelą
Do tej potrawy będą potrzebne Ci: kilogram dobrej jakości schabu wieprzowego bez kości, 100 gram mięsa mielonego (drobiowego), łyżeczka musztardy, łyżka oliwy z oliwek, 100 gram śliwek (suszonych lub świeżych), 100 gram suszonych moreli, 150 ml bulionu warzywnego, łyżeczkę natki pietruszki, szczypta pieprzu i soli do smaku oraz opakowanie przyprawy do pieczonej karkówki.
 

Etap drugi: przygotowanie potrawy
Po pierwsze, dokładnie umyj i oczyść z błon schab. Następnie powinnaś wykonać otwór wzdłuż schabu (w środkowej części), do którego później będziesz mogła włożyć farsz. Do oddzielnej miski włóż mięso mielone, do którego dodasz letni bulion, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kawałki śliwki i suszone morele. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. Tym farszem wypełnij otwór w schabie, po czym nasmaruj całe mięso z zewnątrz przyprawą do pieczonej karkówki pomieszanej z musztardą i oliwą. Tak przygotowane mięso włóż do woreczka do pieczenia, zepnij koniec spinką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Całość piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 45 minut.
 

Podawanie
Tak jak wspomnieliśmy, schab możesz podawać na ciepło bądź na zimno. Jako dodatek upiecz lub ugotuj ziemniaki i dodaj dowolną surówkę. Życzymy smacznego!

Autor