Pomysł na królika

Jesteś znudzona robieniem w kółko tych samych potraw? A może planujesz uroczysty obiad dla najbliższych i potrzebujesz sprawdzonego przepisu na widowiskowe i wytrawne danie? Dziś zaproponujemy Ci przepis na pieczonego królika! Dlaczego warto zdecydować się na królika? Po pierwsze, na pewno zaskoczysz bliskich, a po drugie – króliki słyną z delikatnego mięsa, które zachwyci podniebienia nawet największych niejadków.
 

Pieczony królik w sosie orzechowym
W skali trudności przyrządzania tej potrawy oceniamy pieczonego królika w sosie orzechowym jako średni. Podane przez nas składniki potrzebne do przygotowania dania są przeznaczone dla sześciu dorosłych osób. Jeśli jesteś ciekawa, jak rozkładają się proporcje dla mniejszej lub większej ilości ludzi, na stronie Winiary przy każdym przepisie jest dołączony kalkulator składników, który dzięki zastosowanemu algorytmowi wylicza ich odpowiednią ilość.
 

Etap pierwszy: jakie składniki są nam potrzebne do przygotowania tej potrawy?
Do przygotowania królika w sosie orzechowym będą nam potrzebne: 100 dekagramów królika, 70 gram orzechów laskowych, 70 gram orzechów włoskich, cztery łyżki sosu sojowego, cztery łyżeczki miodu (dobrej jakości), szczyptę papryki chili, 120 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, szczyptę soli, sześć ząbków czosnku, 10 gram świeżego imbiru, 300 ml bulionu warzywnego, cztery marchewki, cztery liście laurowe, osiem ziarenek ziela angielskiego oraz jedną łyżeczkę pieprzu kolorowego.
 

Etap drugi: jak przygotować królika w sosie orzechowym?
Jak dobrze przygotować tę potrawę? Jeśli robisz królika po raz pierwszy, podążaj spokojnie za naszym poradnikiem krok po kroku. Najpierw zajmujemy się królikiem. Mięso kroimy w kawałki, a z części tylnej pozbywamy się kości. Całość marynujemy w pokruszonej suszonej papryczce chili razem z pokrojonymi ząbkami czosnku. Wszystko solimy i polewamy olejem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Jeśli nie chcemy zmarnować króliczych kości, zalejmy je wodą i dodajmy do wszystkiego liść laurowy, marchewki, ziele angielskie i pieprz. Dzięki temu stworzymy aromatyczną bazę do sosu, wystarczy ją lekko przyprawić solą i gotować przez godzinę. Natomiast orzechy do sosu kroimy jak najdrobniej lub rozbijamy w moździerzu. Tymczasem mięso wyjęte z lodówki smażymy na patelni, a kiedy zbieleje ścieramy na nie imbir. Po kilku chwilach możemy już do mięsa dorzucić orzechy, smażymy wszystko póki nie poczujemy zapachu prażonych orzechów. Wtedy nadszedł czas by dolać bulion z kości, mieszamy i do smaku przyprawiamy sosem sojowym. Na koniec pozostaje nam dodanie miodu i czekanie aż wszystko się zagęści. Smacznego!

Autor