Aromatyczny gulasz z królika

Jeszcze kilkanaście lat temu we wszystkich polskich gospodarstwach potrawy z królika uchodziły za często serwowane i lubiane potrawy. Dzisiaj uchodzą za eleganckie. Zaproponujemy dziś świetny przepis na gulasz z królika w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami. Może stanie się Twoim daniem popisowym?
 

Delikatne mięso
Mięso królika należy do jednych z bardziej delikatnych spośród mięs. Dlatego trzeba dołożyć wszelkich starań, by przyrządzić go jak najlepiej. Dzięki temu możemy uzyskać wspaniałą świąteczną atmosferę w domu, gdy zapach królika w połączeniu z goździkami i rodzynkami zacznie rozchodzić się po pomieszczeniach. Nie oznacza to oczywiście, że królik jest daniem przeznaczonym jedynie na świąteczny stół – pasuje bowiem do wielu innych okazji, a i sposobów na przyrządzenie go jest wiele. Dlaczego wybraliśmy akurat gulasz? Ze względu na to, że prezentuje się niezwykle dobrze z dodatkiem kaszy lub ziemniaków. Poza tym to zdrowa potrawa, która umili zimowe popołudnie.
 

Etap pierwszy: czego potrzebujemy, by zrobić gulasz z królika?
Trzeba przyznać, że lista składników do tego dania jest długa, ale samo zrobienie nie jest bardzo skomplikowane. By zrobić gulasz z królika potrzebujemy: dwie obrane i pokrojone w plasterki marchewki, trzy łodygi selera naciowego również pokrojone w plastry, jedna średnia posiekana cebula, dwa posiekane ząbki czosnku, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki pietruszki, łyżka ziół prowansalskich, półtorej litra zimnej wody, kilogram królika, łyżkę oliwy z oliwek, wołową bulionetkę, 200 ml wrzątku i opcjonalnie – wegetę do smaku, jednak polecamy obyć się bez niej.
 

Etap drugi: jak przygotować gulasz z królika?
Potrzebujemy żaroodpornego i osobnego rondelka na przygotowanie sosu. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do rondelka, dodajemy sól, pieprz oraz zioła i zalewamy zimną wodą. Następnie stawiamy na średni ogień i gotujemy. W tym czasie kroimy królika na mniejsze części według naszego uznania, dodajemy oliwy i wkładamy na patelnię, gdzie obsmażamy mięso dokładnie z każdej strony do trzech minut i odkładamy do miski. Pora wrócić do sosu – kiedy sos wrze, dodajemy do niego wołową bulionetkę, czekamy do jej rozpuszczenia i wtedy możemy zacząć wkładać do sosu kawałki królika. Pamiętaj, by wszystko dusić na średnim bądź małym ogniu, bo chodzi o to, by mięso było delikatne i wręcz rozpadało się w ustach. Opcjonalnie możesz zrobić gulasz w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na trzy godziny. Na pewno długi czas oczekiwania zostanie Ci wynagrodzony przez smak gulaszu. Życzymy smacznego!

Autor