Pomysł na pieczoną kaczkę

Masz zamiar urządzić przyjęcie, ale nie wiesz, jaką potrawę zaserwować gościom? Mamy dla Ciebie pomysł na eleganckie i wykwintne danie: pieczona kaczka w pomarańczowym sosie. Kto wie, może stanie się Twoim popisowym daniem?
 

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie
Podane przez nas składniki potrzebne do przygotowania pieczonej kaczki w sosie pomarańczowym są przeznaczone na porcje dla sześciu dorosłych osób. Dlaczego warto zwrócić uwagę na to danie? Przyrządzanie kaczki w Polsce było kiedyś bardzo popularne, podobnie jak tradycja polowań na nią. Kaczka jest jednak nieco problematycznym zwierzęciem dzikim (bądź też hodowlanym) do przygotowania z niej dania, ponieważ potrzeba skupienia i umiejętności, by zamienić jej mięso w kruche i delikatne, a nie twarde jak deska. Jak wydobyć pełnię smaku?
 

Etap pierwszy: składniki potrzebne do przygotowania pieczonej kaczki w sosie pomarańczowym
Do przygotowania tego wytrawnego dania będą Ci potrzebne następujące składniki: około dwukilogramowa kaczka, jasny sos do pieczeni, przyprawa do pikantnego kurczaka (około trzy łyżki), jedna pomarańcza, trzy jabłka, 100 gram moreli, cebula, laska cynamonu, kawałek imbiru, sześć sztuk goździków, 300 ml soku pomarańczowego oraz 50 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego z pierwszego tłoczenia).
 

Etap drugi: przygotowanie kaczki
Na początku zajmiemy się kaczką. Dokładnie ją umyj, po czym wnętrze nadziej pokrojonymi w paseczki jabłkami (najlepiej do pieczenia nadaje się słodko-kwaśna odmiana jabłek gloster, ale jeśli nie będziesz mogła ich dostać, wybierz jakiekolwiek), a z zewnątrz natrzyj pikantną przyprawą do kurczaka. Tak przygotowaną kaczkę włóż na około 120 minut do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie możesz przygotować pyszny i aromatyczny sos. Cebulkę posiekaj, wrzuć na patelnię i lekko podsmaż na maśle lub oleju roślinnym. Następnie przełóż do rondelka, ustaw na mały ogień i dodaj starty imbir, skórkę z pomarańczy, pokrojone na kawałki suszone morele, starty cynamon (lub łyżkę w proszku, jeśli nie udało Ci się zdobyć laski cynamonu) oraz na koniec dorzuć goździki. Podgotuj chwilkę, po czym zalej sokiem pomarańczowym i dosyp jasny sos do pieczeni. Całość gotuj przez około 4 minuty aż do zagęszczenia.
 

Dekorowanie i podawanie kaczki
Przy okazji pieczenia kaczki, możesz dorzucić do piekarnika ziemniaki przyprawione rozmarynem. Następnie, jeśli kaczka jest już upieczona, pokrój ją na mniejsze kawałki, wystaw na elegancki półmisek i połóż na stole. Obok pieczone ziemniaczki, a sos przelej do sosjerki, pamiętając o tym, żeby był ciepły. Taką kaczkę możesz podawać z surówką ze startej marchewki i jabłka.

Autor