Pieczony kurczak na słodko

Wydawać by się mogło, że kurczak jest naszym narodowym mięsem, ponieważ przyrządzamy go na setki różnych sposobów na co dzień. Dzisiaj zaproponujemy wersję kurczaka na słodko, pieczonego z bakaliami. Jest to idealny przepis dla fanów słodko-pikantnych smaków i aromatycznych zapachów. To danie przyrządzamy z gęstym sosem, w którego skład wchodzi mnóstwo suszonych owoców. Zainteresowani?
 

Wyśmienita mieszanka
Czas kupić kurczaka i bakalie! Taka potrawa świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad z rodziną i najbliższymi albo urządzane przez Ciebie przyjęcie. Danie uchodzi za wytrawne, więc dobrze pasuje do niego czerwone wino. Kto wie, może stanie się Twoim daniem popisowym? W skali trudności oceniamy je jako łatwe, a podane przez nas składniki są przeznaczone dla czterech głodnych dorosłych osób, a czas przygotowania i pieczenia mierzymy na 90 minut. Zaczynajmy!
 

Etap pierwszy: czego potrzebujemy by zrobić kurczaka na słodko
Do zrobienia tego wytrawnego dania, będziemy potrzebować: półtora kilograma świeżego kurczaka, opakowanie przyprawy do pikantnego kurczaka (użyjemy około trzech łyżek mieszanki), opakowanie jasnego sosu do pieczeni, 20 gram rodzynek, 20 gram suszonych jabłek, 20 gram suszonych śliwek, 20 gram suszonych moreli, jednego średniego i dojrzałego pomarańcza, cebulę, dwa ziarna goździka, laseczkę cynamonu (lub łyżeczkę startego), 50 ml oleju sezamowego i 50 gram masła (najlepiej 82%).
 

Etap drugi: przygotowanie
Po pierwsze zajmijmy się kurczakiem. Myjemy go, suszymy i nacieramy z zewnątrz i w środku przyprawą do pikantnego kurczaka. Takiego zamarynowanego kurczaka odstawiamy na około 40 minut, a następnie wkładamy go do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyciągamy go, dolewamy około 300 ml wody, dodajemy pokrojone bakalie i pieczemy przez kolejne 30 minut. Żeby nie tracić czasu, zajmijmy się wybornym sosem. W tym celu na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy trochę wody i jasnego sosu do pieczeni, a następnie masło, startą skórkę z pomarańczy, dwa goździki i cynamon. Po 5 minutach sos będzie gotowy! Ugotuj ziemniaki, a upieczonego kurczaka pokrój na kawałki. Wywar z pieczenia dolej do sosu i podgotuj około 3 minuty. Danie gotowe!
 

Etap trzeci: dekoracja i konsumpcja
Jeśli urządzasz przyjęcie, potrzebny Ci będzie ozdobny półmisek. Umieść tam pokrojonego już na kawałki kurczaka i lekko polej sosem. Na oddzielnym talerzu połóż ziemniaki, a obok postaw wazę z sosem. Do tego dania idealnie będzie pasować surówka ze startej marchewki i jabłka. Jeśli zależy Ci na ładnym wyglądzie, możesz posypać kurczaka płatkami migdałów.

Autor