Ciasto kajmakowe

Masz ochotę na coś słodkiego domowej roboty? Dziś zaproponujemy Ci przepis na ciasto-hit! Gwarantujemy również, że nie dasz rady zjeść więcej, niż jeden kawałek, a dzięki temu możesz zaprosić więcej znajomych na miłe popołudnie. Mówi Ci coś nazwa „kostka alpejska”? Nawet, jeśli nie do końca, prawidłowo pierwsze skojarzenia poszły w stronę pysznej mlecznej czekolady… Masz ochotę spróbować?
 

Przepis na kostkę alpejską!
Jeśli do tej pory nie znałaś tego smaku, na pewno nie będziesz zawiedziona. Możesz być wręcz pewna, że to ciasto zyska w domu wielu zwolenników. Oczywiście składniki możesz modyfikować i eksperymentować, by stworzyć własną unikalną kompozycję, która nie będzie ani przesłodzona, ani za mało słodka. Zaczynamy!
Etap pierwszy: biszkopt kostki alpejskiej Do zrobienia biszkoptu będziemy potrzebować: czterech jajek, szczyptę soli, 100 gram cukru (może być cukier trzcinowy, ale najlepiej by było, gdyby był to drobny cukier przeznaczony do wypieków), 90 gram mąki pszennej tortowej oraz 35 gram kakao. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, ponieważ wtedy szybciej się połączą i będą smaczniejsze.
Blachę do pieczenia, najlepiej o wymiarach 25 x 36 centymetrów wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Mąkę i kakao najpierw przesiewamy, a potem mieszamy razem. Na początku z białek ubijamy sztywną pianę, po czym dodajemy szczyptę soli oraz stopniowo cukier, aż do samego rozpuszczenia się cały czas ubijamy! Jeśli cukier już się rozpuścił, dodajemy do masy żółtka (ubijamy), a po chwili mąkę i kakao (mieszamy szpatułką). Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia.
Nasączenie biszkoptu
125 ml zimnej przegotowanej wody mieszamy z trzema łyżkami likieru kawowego lub wódki. Dzięki temu powstał nam poncz, którym nasączymy później biszkopt.
Krem kajmakowy z ajerkoniakiem
Do przygotowania będziemy potrzebować: 350 gram masła, 400 gram masy kajmakowej z puszki, dwie łyżeczki zmielonej kawy naturalnej, 125 ml ajerkoniaku i 300 gram suchych bezików. Ucieramy masło końcówkami do ubijania białek na jasną i puszystą masę maślaną. Do niej dodajemy kawę i kajmak, jednak warto to robić stopniowo. Na koniec dolewamy ajerkoniaku i odkładamy. Bezy łamiemy i mieszamy z kremem. Ponadto, potrzebujemy ¾ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, 900ml śmietany kremówki, dwie łyżki cukru pudru i 50 startej gorzkiej czekolady.
Jak to poskładać? Nasączony biszkopt smarujemy warstwą dżemu, a potem wylewamy warstwę kremu i wszystko zostawiamy w lodówce na cztery godziny. Po tym czasie ubijamy śmietanę i cukrem pudrem i posypujemy czekoladą.

Autor