Idealny tort

Chciałabyś zrobić niespodziankę komuś bliskiemu i upiec dla niego przepyszny tort urodzinowy? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obłędnie dobre ciasto tortowe. Kostka hiszpańska – tak się nazywa – składa się z biszkoptu czekoladowego z czekoladowym kremem maślanym. Opcjonalnie można dodać do niego alkoholu, pokruszonej bezy lub kawy i przełożyć całość powidłami śliwkowymi lub konfiturą wiśniową.
 

Robimy biszkopt
Do zrobienia biszkoptu będziemy potrzebować: czterech jajek, szczyptę soli, 100 gram cukru (przeznaczonego do wypieków lub trzcinowego), 90 gram mąki pszennej tortowej oraz kakao. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 36 centymetrów wyłóżmy wcześniej papierem do pieczenia na dnie. Zaczynamy! Najpierw z białek ubijamy pianę z dodatkiem soli. Jeśli piana jest już sztywna, możemy rozpocząć stopniowe dodawanie cukru nie zapominając o ubijaniu. Jeśli cukier się już rozpuści, dodajemy nadal ubijając żółtka. Później dodajemy uprzednio przesianą mąkę i kakao, po czym mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 25 minut, po czym zostawiamy do wystudzenia.
 

Nasączenie do biszkoptu
Przygotowujemy poncz: 125 ml zimnej przegotowanej wody mieszamy z trzema łyżkami likieru kawowego lub wódką. Jeśli chcemy mieć wersję bezalkoholową, mieszamy wodę z kawą zbożową do rozpuszczenia.
 

Krem czekoladowo-kawowy z bezami
Do przygotowania kremu do tortu potrzebujemy: 250 gram posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości, 100 gram czekolady mlecznej (również posiekanej), 180 ml mleka (1,5%), 350 gram masła w temperaturze pokojowej, szklankę cukru pudru, dwie łyżki wódki lub ekstraktu z wanilii, trzy łyżki kawy zbożowej i 300 gram suchych bezików.
W rondelku podgrzewamy mleko aż do wrzenia, po czym dodajemy do niego czekolady i odstawiamy na dwie minuty. Mieszamy delikatnie pilnując, by czekolada się dokładnie rozpuściła i wystudzamy do temperatury pokojowej, by powstał nam płynny sos czekoladowy. Następnie masło i cukier ucieramy w mikserze końcówką do ubijania piany z białek, dodajemy alkohol, kawę i dalej ucieramy. Stopniowo dolewamy czekoladę i dodajemy pokruszone bezy. Odstawiamy. Będziemy potrzebowali jeszcze ¾ słoiczka z powideł śliwkowych, 600 ml śmietany kremówki, łyżkę cukru pudru, łyżkę zmielonej kawy naturalnej i trochę kakao.
 

Jak to wszystko poskładać w tort?
Nasączony biszkopt smarujemy dżemem, wykładamy krem i schładzamy przez cztery godziny. Potem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i kawą i smarujemy ciasto. Oprószamy wszystko kakao. Smanczego!

Autor