Delicja XXL

Lubicie ciastka delicje? Dziś prezentujemy wam ciasto, które powstało na wzór biszkoptów z owocową galaretką polanych czekoladą (pierwotnie w Anglii). Nie jest to wypiek trudny do zrobienia ani też czasochłonny, a za to bardzo elegancki i orzeźwiający.
 

Po pierwsze: biały biszkopt
Do wykonania delicji w rozmiarze XXL potrzebujemy również biszkoptu XXL. Składniki: dwa duże jajka, 70 gram cukru (tego przeznaczonego do wypieków), 50 gram mąki pszennej tortowej oraz 20 gram skrobi ziemniaczanej. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na początku ubijamy pianę z białek, a kiedy jest już gotowa wrzucamy do niej stopniowo cukier, aż do jego rozpuszczenia się. Następnie dodajemy żółtka (nie przerywając ubijania) i uprzednio przesianą mąkę – tutaj musimy już masę delikatnie wymieszać (ale szpatułką, nie mikserem). Przygotujmy też tortownicę, my piekliśmy na takiej o średnicy 23 centymetrów, wykładając ją papierem do pieczenia na dnie. Przekładamy do niej gotowe ciasto i pieczemy przez 25 minut w 170 stopniach Celsjusza, po czym pozostawiamy do wystudzenia się w formie.
 

Po drugie: galaretka pomarańczowa
Potrzebujemy dwie sproszkowane galaretki pomarańczowe oraz dwie duże pomarańcze. Tutaj nie ma żadnej większej filozofii, po prostu musimy przygotować galaretki wg instrukcji (w 750 ml wody) i poczekać aż lekko stężeją, bo w innym wypadku wsiąkną w biszkopt. Pomarańcze obieramy, dzielimy na części i pozbywamy się błonek. Jeśli wszystko jest już gotowe, możemy wyłożyć galaretkę na wystudzony biszkopt, a na nią powykładać podzielone pomarańcze. Wszystko zapinamy w wysokiej obręczy na tort i wkładamy do lodówki na dwie godziny, by stężało.
 

Po trzecie: mus czekoladowy
Nasza ulubiona część – mus czekoladowy! Do jego wykonania będą nam potrzebne: 200 gram gorzkiej czekolady (lub 100 gram gorzkiej oraz 100 gram mlecznej czekolady), łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie), trzy łyżki soku z pomarańczy, 30 gram masła w temperaturze pokojowej, trzy duże jajka (osobno białka i żółtka), 50 gram cukru i 100 ml śmietany kremówki.
Do rondelka przekładamy czekoladę, alkohol, masło, sok i rozpuszczamy w kąpieli wodnej do gładkiej i błyszczącej masy. Zostawiamy sos czekoladowy do przestudzenia, a w tym czasie po raz drugi ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do niej stopniowo cukier (tak jak poprzednio, do rozpuszczenia). Natomiast do masy czekoladowej wrzucamy żółtka i dokładnie mieszamy. Do masy czekoladowej dodajemy również połowę piany. W innej miseczce zajmujemy się śmietaną kremówką – ubijamy na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej wraz z resztą białkowej piany. Przekładamy wszystko na biszkopt i trzymamy w lodówce 12 godzin. Smacznego!

Autor