Ciasto ze śliwkami

Kiedy sezon śliwkowy w pełni, trzeba wymyślić coś kreatywnego, by te śliwki odpowiednio użyć. Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy świetny przepis na wilgotne ciasto śmietankowo-waniliowe ze śliwkami. Do tego wypieku używamy kwaśnej śmietany, dzięki czemu możemy cieszyć się dłużej jego miękkością i świeżością. Jeśli te kilka zdań was przekonało, zapraszamy do pieczenia!
 

Etap pierwszy: składniki potrzebne do zrobienia ciasta ze śliwkami
Do przygotowania ciasta śmietankowo-waniliowego ze śliwkami będziemy potrzebować: 200 gram masła (najlepiej 82%), 125 ml mleka (3,5%), szklankę kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej, dwa jajka, ¾ szklanki cukru (przeznaczonego do wypieków lub trzcinowego), dwie i pół szklanki mąki pszennej tortowej, pół łyżeczki sody oczyszczonej, dwie łyżeczki pasty z wanilii lub startą laskę waniliową oraz do 800 gram świeżych śliwek bez pestek.
 

Etap drugi: przygotowanie ciasta
Na początku przesiejmy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, po czym odstawiamy, przyda się zaraz. W tej chwili zajmiemy się masą: masło i mleko podgrzewamy w rondelku aż do całkowitego rozpuszczenia się masła, wtedy zdejmujemy wszystko z palnika i przestudzamy, ale masa powinna być ciepła. W innej miseczce roztrzepujemy jajka, do których dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilii i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Potem dorzucamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz ciepłe masło z mlekiem, ale pamiętajmy, by robić to stopniowo i dokładnie.
 

Pieczenie
Przygotowujemy prostokątną formę o wymiarach 33 x 23 centymetry: smarujemy całą masłem i wykładamy na dnie papier do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy ciasto i wyrównujemy. Śliwki kroimy na kawałeczki według naszego uznania, po czym układamy je skórkami do dołu na wyrównanej masie. Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak włożyć gotowe ciasto ze śliwkami do piekarnika i piec przez 40 minut (lub dłużej, trzeba sprawdzać, najlepiej metodą tak zwanego suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Ciasta nie musimy trzymać w lodówce, wystarczy postawić je w chłodnym miejscu. Dla ozdoby możemy oprószyć je cukrem pudrem, pokroić na kawałeczki i podawać na podwieczorek w towarzystwie aromatycznej kawy (lub kawy zbożowej). Takie ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki deser po obiedzie, możemy włożyć je do plastikowego opakowania i zanieść ze sobą do pracy. Współpracownicy na pewno się ucieszą. Życzymy smacznego!

Autor