Ciasto jogurtowe z truskawkami

Mamy dla was propozycję świetnego przepisu na lato – ciasta jogurtowego z dodatkiem truskawek. Brzmi pysznie? Będziemy przygotowywać biszkopt z dżemem truskawkowym i orzeźwiającym musem jogurtowym przykrytym cienką warstwą galaretki z plasterkami truskawek. Zaczynamy!
 

Po pierwsze: wyborny biszkopt
Do zrobienia biszkoptu będziemy potrzebowali: czterech jajek, szczypty soli, 100 gram cukru (przeznaczonego do wypieków albo trzcinowego), 90 gram mąki pszennej tortowej oraz 35 gram skrobi ziemniaczanej. Blachę do pieczenia, najlepiej prostokątną o wymiarach 25 x 36 centymetrów wykładamy wcześniej papierem do pieczenia na dnie. Na początku ubijamy białka ze szczyptą soli do sztywnej piany. Później stopniowo, łyżeczka po łyżeczce, nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Dopiero kiedy ten się rozpuści, mieszamy delikatnie szpatułką z uprzednio przesianą mąką i skrobią ziemniaczaną. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza, po czym wyjmujemy z formy i czekamy do wystudzenia.
 

Po drugie: mus jogurtowy
Powstrzymujmy się od podjadania, bo na pewno będzie nas kusiło! Potrzebujemy 500 ml śmietany kremówki (najlepiej schłodzonej, 36%), 500 ml jogurtu greckiego, 80 gram cukru pudru, łyżeczkę pasty z wanilii, 18 gram żelatyny w proszku i 70 ml przegotowanej wody. Podgrzewamy połowę jogurtu, a żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Później stawiamy na palniku, podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny (ale bez wrzenia). Dodajemy ciepłego jogurtu, studzimy (tak, żeby masa nie stężała) i dodajemy resztę jogurtu. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę, wanilię i cukier puder, po czym wszystko mieszamy z jogurtową masą do połączenia się składników.
 

Co więcej?
Do nasączenia biszkoptu możemy przyrządzić poncz z ¼ szklanki wody zmieszanej z sokiem z cytryny (lub Limoncello), ¾ słoiczka dżemu truskawkowego, galaretkę truskawkową (zrobioną wg instrukcji na opakowaniu) i 400 gram umytych i pokrojonych w plasterki truskawek.
 

Jak to wszystko poskładać w ciasto?
Na początku nasączamy biszkopt przygotowanym ponczem. Następnie smarujemy go cienką warstwą dżemu truskawkowego, tak, by mus się po prostu nie ześlizgnął – później smarujemy właśnie tym musem jogurtowym, wyrównujemy wszystko i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Istotne jest, by ciasto stężało. Jeśli jest już gotowe, możemy je udekorować plasterkami truskawek, a następnie zalać truskawkową galaretką i ponownie odstawić do stężenia całości (do lodówki na kolejne dwie godziny). Życzymy smacznego!

Autor